Svenska Hästars Värn

Vi skänker 1% av varje order till Svenska Hästars Värn, en organisation som hjälper vanvårdade hästar i nöd. Vår ambassadör Sanna Ottosson besökte ett av deras stall och träffade Carina Nordell, volontär och ordförande för Svenska Hästars Värn.

Share information about your brand with your customers. Describe a product, make announcements, or welcome customers to your store.

Sanna Ottosson: Vad är Svenska Hästars Värn?

Carina Nordell: Svenska Hästars Värn är en rikstäckande ideell förening för vanvårdade och övergivna hästar. Vi bedriver räddningsverksamhet där vi tar hand om vanvårdade hästar och ger dem ett nytt tryggt liv i noga utvalda trygga foderhem.

Sanna Ottosson: Vad inspirerade dig att bli volontär för SHV och hur har din erfarenhet varit hittills?

Carina Nordell: Jag upptäckte SHV år 2008 när min häst hastigt gick bort. Jag fick tips om SHV och en helt ny värld öppnades för mig. Jag hade aldrig trott att situationen för hästar kunde vara så illa i Sverige. Det har varit mycket arbete sedan dess. Jag kom snabbt in i styrelsen och har haft en eller flera akuthästar samtidigt. Dessa hästar kräver mycket mer arbete än vad en "vanlig" häst gör. Men det är fantastiskt att se dem återhämta sig och bli hästar igen. Att se glädjen återvända till deras ögon och att se att de återigen har förtroende för människor är helt fantastiskt.

Sanna Ottosson: Kan du beskriva en typisk dag som volontär för SHV och vilka uppgifter och ansvar det innebär?

Carina Nordell: Alla förekommande uppgifter såsom mockning, fodring, omvårdnad, att fixa hagar, osv. Hästarna ska må bra oavsett ålder eller vilka problem de har. Det kan innebära sårvård, att få dem att känna sig trygga, att vänja dem vid nya miljöer och andra hästar, osv. De kan vara helt avstängda, skygga, undernärda, traumatiserade eller ha skador eller eftersatt tand- och hovvård.

Sanna Ottosson: Vilka är de långsiktiga målen för SVH när det gäller att förbättra situationen för hästar i nöd, och hur kan ALEQUI's stöd hjälpa till att nå dessa mål?

CN: Målet är att inte behövas i framtiden, men utvecklingen går tyvärr åt det andra hållet. Med tanke på kraftigt ökande foder-, spånpriser och räntor så har problemet ökat. Fler har inte råd att ha sina hästar. Det ekonomiska stödet är SHV:s överlevnad, då antalet akuthästar ökar hela tiden.

Om alla företag skulle välja att göra som ALEQUI skulle det göra att SHV faktiskt inte behövde tacka nej till hästar som vi måste göra idag.

Sanna Ottosson: Kan du dela med dig av några minnesvärda ögonblick eller historier från din tid som volontär på SHV?

Carina Nordell: Det finns många minnen, men ett som sticker ut är min första SHV-häst som hette NIKITA. Hon var rädd, skygg och verkade farlig där hon stod. Men hon följde mig som en hund. Hon blev 19 år i höstas när hon fick somna in och begravas på gården. Hon var hos mig i 15 år.

Sanna Ottosson: Vilka råd skulle du ge till personer som överväger att bli volontärer för en organisation som SHV?

Carina Nordell: Att först läsa på hemsidan. Det finns mycket bra information där. Om man tycker att det låter intressant kan man kontakta styrelsen - det är intressant och utvecklande att göra något bra för någon annan!

Sanna Ottosson: Hur ser du att samarbetet mellan SHV och ALEQUI kan inspirera andra företag att ta ansvar för välfärden hos djur, särskilt hästar?

Carina Nordell: Genom att marknadsföra samarbetet från ALEQUIs sida kan vi tillsammans uppmana andra företag, inte bara inom hästvärlden, att följa deras exempel. Hjälp för att hjälpa. Framför allt inom travsporten, som borde kunna ställa upp mer för alla varmblod som omhändertas då de är kraftigt överrepresenterade. All ekonomisk hjälp gör att vi kan rädda fler hästar och ge dom chansen till ett nytt liv.